Dr. Bronner’s toetab menstruaalhügieeni India maapiirkondades

Kujuta ette, et oled noor tüdruk, kes elab India maapiirkonnas. Sinu perekond on vaene. Su isa on põllumees ja ema koduperenaine. Sa tahad minna kooli, et murda välja perekonda painavast vasusest. Aga oma esimese menstruatsiooni ajal öeldakse sulle: “parem on sel perioodil kodus püsida”. Vaatamata sellele proovid siiski kooli minna, sest ei taha õpingutes pausi teha. Püüad oma veritsemist hoolega varjata, kuid vahendite puudmisel ei saa kooli jääda terveks päevaks. Kasutad vanu lappe, mis ei ole piisavalt imavad. Kuna teema on tohutu tabu, ei ole sul kellegile oma muret kurta. Peale paari kuud aktsepteerid tõsiasja, et menstruatsiooni ajal pead püsima kodus. Peagi näed, et jääd õpingutes maha. Sinu unistus omandada hea haridus hakkab kustuma.

See dramaatiline lugu on osa paljude tüdrukute elust. Menstruaalhügieeniks vajalike vahendite puudumine on tõsine probleem India maapiirkondades. Naised kasutavad alternatiive nagu liiv, tuhk, mustad riideräbalad ja ajalehed, et veritsust varjata. See on ka peamine põhjus, miks noored tüdrukud jätavad kooli pooleli.
Dr. Bronner´si pikaaegne koostöö Pavitramenthe, orgaanilise fair trade piparmündiõli tootjaga Indias, ja meie kohalikule Uttar Pradeshi kogukonnale pühendumine, andis võimaluse otsida probleemile lahendusi. Pavitramenthe ja Dr. Bronner´s eriosakonna töötajate eestvedamisel asutati Fair Trade Kogukonna Fond, mille abil hakati otsima menstruaalhügieeniks taaskasutatavaid lahendusi. Tõdesime kiiresti, et ühekordselt kasutatavad tooted maapiirkonnas, kus puudub igasugune prügimajandus, tekitavad katastroofi. Sünteetilised sidemed lagunevad umbes 300-500 aastat. Kultuuriliste eripärade tõttu ei saanud me pakkuda lahendusena ka menstruaalkausse (menstural cup).
Avastasime, et Delhi lähedal toodab ReliefPad pestavaid sidemeid, mis kuivavad kiiresti ka sisetingimustes, et tagada naistele nende privaatsus. Testperiood algas 2019. aasta augustis. Kaasasime 50 naist, keda õpetati sided kasutama ja pesema. Vaatamata mõnigatele kahtlustele, olid kõik naised peale 2-3 perioodi veendunud ReliefPadi efektiivsuses ja mugavuses. Edukate tulemuste tõttu laiendasime projekti. Jagasime laiali 1000 komplekti sidemeid (igas komplektis 4 sidet). Järgmine eesmärk on varustada 2 naist igas Pavitamenthe projektiga kaasatud 2000 väikepõllumehe peres ja laiendada sidemete kättesaadavust ka väljaspool seda. Saksamaa riikliku agentuuri GIZ abiga saime osta 1000 komplekti sidemeid 2020. aasta oktoobris ja plaanime seotada lisaks 5000 komplekti 2021. aastal.
Loodame, et positiivsed tulemused sellest projektis levivad ja inspireerivad naisi üle kogu India.

28. mail 2021 on Mensturaalhügieeni Päev. Vaata rohkem: https://menstrualhygieneday.org  

Julia Edmaier
Julia Edmaier



TAGASI